Internationale voetbalcultuur aan de Vetkampstraat

Dit seizoen vieren we 100 jaar Vetkampstraat. In de ‘Voetbalhoofdstraat van Nederland’ zagen we promoties en degradaties, onvergetelijke zeges én dramatische ontknopingen. Toptalenten braken door, flopspelers taaiden af.

In de loop der decennia werd de rood-gele voetbalcultuur verrijkt met heel wat buitenlandse invloeden. Wat dacht je van de Spaanse voetbalintelligentie van Pedro ‘Passkoning’ Chirivella, of het Deense voetbaldynamiet van Tommy ‘Kwikzilver’ Kristiansen? Tsjecho-Slowaak Josef Jelínek toonde ons WK-zilver; Kingsley ‘Obiekulu’ Obiekwu uit Nigeria zelfs een gouden Olympische plak.

Trainer František Fadrhonc, voetbalprofessor uit Tsjecho-Slowakije, bracht ons in de jaren ’60 naar de top. Zijn opvolger kwam uit Wales: Barry Hughes, die aan de Vetkampstraat onvervalst Brits powerplay introduceerde. Net als de toevoeging ‘Eagles’, want “Go Ahead vliegt thuis op zijn tegenstander af als een adelaar”.

Als ode aan al die internationale (voetbal)cultuurverrijkingen, gingen de nationaliteiten in de huidige selectie op de foto voor de kerstkaart. Bovendien spraken ze in hun (moeder)taal een speciale boodschap voor je in!

Video: Rocketboys
Fotografie: Ton Otten
Design: Fokko Ontwerp
Locatie: Thermen Bussloo

Niet alleen op spelersvlak kan Go Ahead Eagles rekenen op (inter)nationale invloeden. Ook supporters laten hun rood-gele hart van heinde en verre spreken in de serie ‘Eagles Are Everywhere’. Die verhalen zijn terug te lezen via deze link.