Nieuws Algemeen

De totstandkoming van shirts: toen en nu

Go Ahead Eagles speelde voor het eerst in Hummel-tenues in het seizoen 1988/1989. In de loop der jaren heeft de kledingbranche in het algemeen en Deventrade (distributeur en producent van het merk Hummel) in het bijzonder een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Hoe kwamen in 1988 de tenues tot stand? En hoe gaat dat nu? De verschillen op een rij.

Productie

In 1988:
– Shirts werden gemaakt van dyed fabrics, oftewel gekleurde stoffen. Achteraf werden ze dan voorzien van eventuele sponsor- en/of clublogo’s. Deze werden er met de hand opgeplakt.
– De shirts waren destijds zogenoemde cut & sew shirts. Elk designdetail moest als los onderdeel aan elkaar worden gestikt. Dit betekende dat er beperkte designmogelijkheden waren.
– Doordat de vervaardiging van één shirt een kostbaar en tijdrovend project was, was merchandiseverkoop van shirts uitgesloten. Vandaar ook dat shirts uit de jaren ’80 en begin jaren ’90 zo zeldzaam zijn.

In 2018:
– Shirts worden gemaakt met de sublimatietechniek. Hierdoor kan elk gewenst design worden vervaardigd. Deventrade en Go Ahead Eagles konden zodoende al meermaals de handen ineen slaan voor een uniek design. Denk bijvoorbeeld aan de skyline of alle namen van de seizoenkaarthouders op het shirt.
– Met de sublimatietechniek wordt gebruik gemaakt van een grote pers die het design in de stof sublimeert. Dit gebeurt bij een temperatuur van 200 tot 220 graden. Het gewenste design wordt met een grote printer op speciaal papier geprint. Vervolgens wordt dit papier op de gekozen stof gelegd.

In de pers verandert de inkt door de hoge temperatuur tijdelijk in gas. Dit gas trekt in de stof. Wanneer de temperatuur weer daalt zit het design op de stof. Op deze manier kan je veel variatie in het design maken. Tevens kunnen de sponsorlogo’s direct worden meenomen in de productie.

Materialen

In 1988:

– Shirts werden gemaakt van 100% katoen. Aangezien de shirts na elke wedstrijd gewassen moesten worden, verkleurden ze snel. Bovendien is katoen niet ideaal bij het sporten.

In 2018
– Katoen werd opgevolgd door polyester. De kwaliteit van polyester is sterk afhankelijk van het soort. In het begin waren dit erg dikke en stugge stoffen. Tegenwoordig zijn de stoffen lichtgewicht, elastisch en bieden ze veel mogelijkheden om andere materialen te verwerken, zoals het ‘ademende’ mesh of needle effect.

Terug naar overzicht