Oliekan schiet O19 naar zege tegen z’n oude club

Go Ahead Eagles Onder-19 heeft uitstekende zaken gedaan in de strijd om het kampioenschap door directe concurrent Roda ’46 met 2-1 te verslaan. Onder-17 en Onder-15 verloren allebei van Alphense Boys (2-1 en 2-3), terwijl Onder-13 Vitesse overrulede: 0-3.

Het was niet zomaar een doelpunt dat Quentin Oliekan zaterdag maakte op sportpark De Zandweerd in Deventer. Het was de winnende goal bij Go Ahead Eagles Onder-19, dat ten eerste. Maar het was ook het ultieme signaal van de invaller die zo graag in de basisopstelling staat, wat dit seizoen het gros van de wedstrijden het geval was. En ten derde: niet Oliekan is maandag op school het mikpunt van dolletjes, maar zijn klasgenoten van tegenstander Roda ’46. Het is de oude club van de Go Ahead Eagles-speler, die een sportopleiding in Amersfoort volgt. Net als een aantal jongens van Roda.

Quentin Oliekan direct na zijn bevrijdende treffer, wachtend op uitzinnige teamgenoten om hem te feliciteren.

Opluchting
“Met deze overwinning en mijn winnende goal ga ik even mooi kloten maandag”, lachte Oliekan, even daarvoor nog het middelpunt van een uitgelaten feestje van de O19-spelers. De opluchting spatte ervan af. Een gelijkspel tegen een directe concurrent in de titelstrijd van de tweede divisie A zou weinig opschieten, een zege daarentegen is een linkse directe aan het adres van Roda. In de slotfase van de wedstrijd had Zakaria Eddahchouri, maker van de 1-0, al op de lat geschoten en mikte aanvoerder Jairzinho Slijngard de bal oog-in-oog met de keeper naast. Even later miste Slijngard opnieuw, maar het rollertje uit de herkansing van Oliekan had vaart genoeg om de doellijn te passeren: 2-1. “Ik raakte de bal niet best”, gaf het goudhaantje toe. Eddahchouri: “Wij waren na rust de bovenliggende partij en bleven geloven in de overwinning. Ik voelde dat de 2-1 zou vallen.”

Met exact die cijfers verloor Go Ahead Eagles Onder-17 in Alphen aan den Rijn van Alphense Boys. Een tegenstander die het elftal van Jan Kromkamp slecht ligt. Na een 1-0 achterstand in de eerste helft, kwamen de Deventenaren goed uit de kleedkamer en schoot Olaf Kok vanaf de strafschopstip de 1-1 binnen. De sterk verdedigende Zuid-Hollanders drongen behoorlijk aan, maar doelman Niels Selles hield Go Ahead Eagles op de been. Vijf minuten voor tijd ging het toch mis. Kromkamp: “Bij een hoekschop stond een speler van Alphense Boys helemaal vrij, de derde keer al deze wedstrijd. Hij kon zo binnenkoppen.”

Zakaria Eddahchouri aan de bal namens Go Ahead Eagles Onder-19. Hij tekende in de eerste helft voor de 1-0 tegen Roda ’46.

Dominant
Go Ahead Eagles Onder-15 ging in Wesepe ook onderuit, al zag het daar lang niet naar uit. De ploeg voetbalde goed en verdedigde een 2-1 voorsprong tegen runner-up Alphense Boys. “We waren dominant tegen de nummer twee van de competitie en dat is knap”, zei assistent-trainer Tristan Berghuis. “De eerste helft waren we heel goed en kwamen we via Dinand Burgmeijer verdiend op 1-0. We kregen nog een aantal kansen alleen voor de keeper, maar speelden het net niet goed uit. Uit een vrije trap in blessuretijd werd het 1-1.” Na rust ging Go Ahead Eagles op dezelfde voet verder en bracht Deyon Boerleider het team opnieuw op voorsprong. “Een mooie krul van afstand in de hoek”, genoot Berghuis na.

Alphense Boys, dat nog een kans(je) heeft om kampioen te worden, liet het er niet bij zitten en bracht een extra spits in. Het gevolg was opportunistischer voetbal en daarop had Go Ahead Eagles geen antwoord. Berghuis: “Frustrerend dat het steeds net niet lukt een voorsprong over de streep te trekken. Typerend voor waar wij staan, laatste. Zonde, want we werken kei- en keihard.”

Feest bij O19 na de 1-0 van Eddahchouri.

Overduidelijk-wel
Bij Go Ahead Eagles Onder-13 was goed nieuws te melden, want de ploeg van trainer Uğur Yildirim was op Papendal veel te sterk voor Vitesse. Uit een strafschop bracht Bruno van den Dungen de gasten op voorsprong. Hij tekende nog voor rust voor de 0-2, uit een assist van Jason Nieukoop, waarop Go Ahead Eagles in de tweede helft opnieuw een penalty kreeg. Deze werd benut door Ibrahima Kouyate.

Ondertussen stond Yildirim te genieten. “Dit was dik verdiend. We speelden iets aanvallender dan normaal, omdat we de punten nodig hebben. De laatste weken was het vaak net-niet, maar vandaag was het overduidelijk-wel bij ons. We speelden goed en compact.” Dries Martens ontpopte zich tot man van de wedstrijd. “Dries was de koning, hij speelde bijna foutloos. Ook Jason was goed, net als Bruno en Ibrahima en Jorn Hekkert strooide weer met passes. Een mooie teamprestatie, dat was het. Dit geeft veel vertrouwen.”

Opnieuw feest bij Go Ahead Eagles’ oudste jeugdteam: Oliekan heeft in de slotfase de cruciale winnende treffer gemaakt.

Karakteristieken:
Tweede divisie A: Go Ahead Eagles O19 – Roda ’46 O19 2-1 (1-1). Doelpunten GAE: Zakaria Eddahchouri, Quentin Oliekan.
Eerste divisie-laag: Alphense Boys O17 – Go Ahead Eagles O17 2-1 (1-0). Doelpunt GAE: Olaf Kok.
Eerste divisie A: Go Ahead Eagles O15 – Alphense Boys O15 2-3 (1-1). Doelpunten GAE: Dinand Burgmeijer, Deyon Boerleider.
Eerste divisie A: Vitesse O13 – Go Ahead Eagles O13 0-3 (0-2). Doelpunten GAE: Bruno van den Dungen (2), Ibrahima Kouyate.