Go Ahead Eagles rouwt om het overlijden van Gé Voortman. De oud-voorzitter van Go Ahead Eagles, die al enige tijd ziek was, overleed vorige week zaterdag op 75-jarige leeftijd en is besloten kring gecremeerd.

Gé Voortman werd in 1991 voorzitter van Go Ahead Eagles. Daarvoor was hij al op diverse manieren actief voor de club. De flamboyante ondernemer was al (shirt-) sponsor met zijn bedrijf. Zijn huismerken FAM, Palm Beach en MORS prijkten op het shirt van de club.

Voortman beleefde een paar roerige jaren. In 1992 promoveerde Go Ahead Eagles na een door geweld ontsierde tweeluik met FC Den Haag. Go Ahead Eagles, dat slechts elfde was geworden in de reguliere competitie, mocht als periodekampioen de nacompetitie in. In de beslissende dubbele confrontatie met FC Den Haag werd het in Deventer 3-0, maar de hevige rellen en vernielingen door supporters van ADO ontsierden dit duel. De return, omgeven door veiligheidsmaatregelen, eindigde ook in een Deventer’ zege: 1-0 en promotie was een feit. En Gé Voortman was dolgelukkig.

Adrie Steenbergen, in die periode teammanager van Go Ahead Eagles, herinnert het zich nog als de dag van gisteren. ‘Vlak na de 3-0 overwinning op FC Den Haag vroeg ik aan Gé Voortman of we daags voor de return met de selectie in een hotel mochten.’
‘In welk hotel zit het Nederlands elftal altijd’, vroeg Voortman.
‘Ik antwoordde hotel Huis ter Duin in Noordwijk.’
‘Mooi’, zei Voortman, ‘dan gaan we daar naartoe.’
Op de ochtend van de beslissende return vertrok de bus van hotel Huis ter Duin richting het stadion van FC Den Haag, terwijl er nog steeds onduidelijkheid was of het duel wel zou doorgaan.

Steenbergen: ‘Op de snelweg kwam Voortman met zijn auto voor de bus rijden en gaf hij met handgebaren aan dat de chauffeur moest stoppen. Steenbergen: ‘Voortman vroeg ons, gezien de onzekerheid, of we wel wilden spelen. Wij zeiden direct ja, we stonden immers met 3-0 voor.’ ‘Goed’, zei Voortman, ‘dan gaan we spelen.’
Gé Voortman was voorzitter, maar vooral ondernemer, die wist hoe je een product op creatieve wijze aan de man/vrouw moest brengen. Zijn ervaringen gebruikte hij ook bij de club. Toen de seizoenkaartverkoop tegenviel, belde hij de redactie van het Deventer Dagblad op. ‘Het is hier een gekkenhuis’, zei hij. ‘Als het zo doorgaat, zijn we snel door onze seizoenkaarten heen’, zo werd hij geciteerd door de krant. Het gevolg: een dag later stond er een rij tot aan de Vetkampstraat. Het liep storm.’

In 1994 stopte Gé Voortman, die ook bij SC Deventer een belangrijke rol heeft gespeeld, als voorzitter van Go Ahead Eagles.

Komende vrijdag (10 augustus) herdenkt Go Ahead Eagles Gé Voortman voor aanvang van het oefenduel met Sparta met een minuut stilte. Ook dragen de spelers van Go Ahead Eagles rouwbanden.