Nieuws Algemeen

Een proost uit Midden-Afrika

Het trainen van trainers en een toernooi spelen met de Bukomansimbi Eagles. Met onder meer die twee missies is voormalig Go Ahead Eagles-speler en -jeugdtrainer Jochem de Weerdt voor het tweede jaar op rij in Oeganda. Met hem zijn de AOC-docenten Marc Hoekstra (gym) en Pieter Temminck (al jaren betrokken bij het Oeganda-project). Op deze website deelt De Weerdt wat hij meemaakt tijdens zijn sportontwikkelingswerk. Vandaag dag 3.

Een enorm applaus en verbijsterde gezichten nadat we de van Go Ahead Eagles meegekregen kleding overhandigden aan de trainers. Vaak hebben ze wel sportkleding, maar een compleet nog in het plastic zittend setje verraste ze. We hebben ‘COACH’ laten drukken op het uit-shirt van Go Ahead Eagles. Supporters die met hun naam op het shirt staan, krijgen waarschijnlijk een VIP-behandeling wanneer ze Bukomansimbi bezoeken.

Het toernooi tussen de vijf districten is ook vandaag, maar ik schrijf dit stukje vóór het toernooi. Iedereen kijkt er enorm naar uit. Het is een fantastische happening, spelers zien dit als een van de hoogtepunten van het voetbaljaar. Met kleine vrachtwagentjes, brommers en lopend komen ze naar het veld. Ruim duizend toeschouwers zorgen voor een prachtige entourage. Onze rol is om te kijken hoe de coaches hun team laten spelen en coachen. Omdat ik vorig jaar ook deze trip heb mogen maken, kan ik het goed vergelijken. Het positief coachen is een belangrijk punt en het was echt leuk om te zien welke stappen er zijn gemaakt.

Omdat we zelf meer op de achtergrond willen blijven, laten we de trainers zoveel mogelijk zelf doen. Zo hebben ze dit jaar de selectie van Bukomansimbi Eagles samengesteld. Dit is best wel lastig, want iedereen heeft zijn eigen voorkeur en kennis. Maak in Deventer maar eens met vijf trainers van verschillende clubs een jeugd-selectieteam. Ditzelfde hebben we ook gedaan met betrekking tot de coaching van het team. Van de twintig trainers zijn er twee districtscoaches gekozen. Overigens: een Eagles-biertje is heerlijk. Kan ook niet anders. Proost!

Terug naar overzicht