In de persoon van Harmen Kuperus heeft Go Ahead Eagles een nieuwe keeperstrainer voor de eerste selectie aangetrokken. De 42-jarige Kuperus is daarmee de opvolger van Sjoerd Woudenberg, die zijn carrière als keeperstrainer vervolgt bij het Zuid-Afrikaanse Cape Town City FC.

Het is niet de eerste keer dat Kuperus, die een contract voor één seizoen in De Adelaarshorst tekent, als keeperstrainer aan de slag gaat bij Go Ahead Eagles. Eerder was de geboren Fries in Eredivisie-jaargang 2013/2014 al aan de club verbonden. “Een geweldig seizoen”, blikt de voormalig profdoelman terug. “Met een kleine, maar goede staf vormden we samen met de spelers een hechte groep. Relatief gemakkelijk wisten we ons dat seizoen te handhaven in de Eredivisie, terwijl we vooraf door iedereen als degradatiekandidaat nummer één waren bestempeld. We hebben dat seizoen prachtige wedstrijden gespeeld en het ook de topteams behoorlijk moeilijk gemaakt.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Harmen Kuperus (links) in het seizoen 2013/2014 met de doelmannen Patrick ter Mate (midden) en Ruben Lucas. (Foto: Erik Pasman)

Sindsdien bouwde Kuperus bij sc Heerenveen (2014-2016), het Belgische OH Leuven (2017/2018) en het eveneens Belgische KV Mechelen (2018/2019) aan zijn ‘track record’ als keeperstrainer. Met name de afgelopen jaargang bij KV Mechelen zal Kuperus nog lang heugen. Ondanks de grauwsluier van vermeende malafide praktijken die over de Belgische club hing, werd KV Mechelen kampioen van de Tweede Klasse én won het ten koste van AA Gent de Belgische beker. “Sportief gezien was het een topseizoen bij KV Mechelen”, weet Kuperus. “We begonnen moeizaam, maar daarna bleven we 25 officiële wedstrijden ongeslagen en incasseerden we een minimaal aantal tegendoelpunten. De bekerwinst was natuurlijk een fantastisch toetje. Als je tegen AA Gent speelt, weet je vooraf dat het lastig wordt, maar de reddingen van onze keeper Michael Verrips waren doorslaggevend bij de 2-1 winst. Het gaf echt een enorme kick om die beker omhoog te mogen houden.”

Het vervult Kuperus met trots dat hij zijn steentje mocht bijdragen aan de stormachtige ontwikkeling van Verrips, die afgelopen seizoen door velen werd bestempeld als een van de beste keepers van België. “Daar doe je het voor als keeperstrainer”, geeft Kuperus aan. “Je probeert keepers iets aan te reiken en te helpen. Daar ben je in je hoofd soms dag en nacht mee bezig. Maar uiteindelijk moeten keepers het zelf doen en op het veld laten zien.”

Tekst gaat verder onder de foto.


Harmen Kuperus (rechts) met de Deense doelman Stephan Andersen. (Foto: Erik Pasman)

In het leven van Kuperus heeft het rood-geel van KV Mechelen inmiddels plaats gemaakt voor het rood-geel van Go Ahead Eagles. Waar hij het meest naar uitkijkt bij zijn rentree in Deventer? “De voetbalbeleving van de supporters staat bij mij met stip op één”, antwoordt Kuperus. “Die is in Deventer vergelijkbaar met het fanatisme van de supporters in Mechelen, die ons wekelijks met 15.000 man door het jaar heen trokken. Toen ik door Go Ahead Eagles werd gebeld, kende ik dan ook geen twijfel. Bovendien sprak de ambitie van Paul Bosvelt en Alex Kroes me enorm aan. Er niet omheen draaien, maar zeggen waar het op staat, daar hou ik van. Ik wil graag meehelpen aan nieuw succes in Deventer door keepers te helpen om zichzelf door te ontwikkelen. Niet alleen de eerste doelman, maar ook de keepers daarachter. En daarnaast uiteraard afspraken maken met de verdedigers om zo min mogelijk tegengoals te krijgen. Een mooie uitdaging, waar ik veel tijd en energie in wil steken.”

Technisch manager Paul Bosvelt: “Harmen heeft als keeperstrainer bewezen over veel kwaliteit te beschikken en keepers naar een hoger niveau te tillen. Daarnaast is het een bevlogen en prettig persoon, die daardoor een prima aanvulling is op de technische staf en begeleidingsstaf van de eerste selectie.”