Uitgevlogen Eagles (86): Assistkoningen

In de rubriek Uitgevlogen Eagles lichten we aan het begin van elke week enkele oud-Eagles uit die hun vleugels hebben uitgeslagen en nu elders in de wereld actief zijn. Van de voetbalvelden in Rusland tot in Amerika volgen we hun prestaties van de afgelopen week.

Alex Schalk (Servette, Zwitserland)

Het heeft even geduurd, maar Alex Schalk heeft zijn basisplek weer terugveroverd bij Servette. Na de promotie naar de hoogste divisie van Zwitserland kwam hij even op het tweede plan terecht, maar liet dit weekend weer zien dat hij nog zeker van waarde kan zijn. Met twee assists in drie minuten tijd was hij medeverantwoordelijk voor de snelle 0-2 voorsprong tegen Xamax Neuchâtel. Ondanks zijn belangrijke aandeel werd Schalk na 62 minuten gewisseld. Uiteindelijk gaf Servette ook nog de voorsprong uit handen, het werd 2-2.

Daniel Crowley (Birmingham City, Engeland)

In Zwitserland werd blijkbaar het goede voorbeeld gegeven, want Daniel Crowley deed de prestatie van Schalk dunnetjes over. De lichtvoetige middenvelder leverde weliswaar maar één assist in plaats van twee, maar was minstens zo belangrijk voor zijn Birmingham City. De ploeg leek lang af te stevenen op een zakelijke 1-0 overwinning, maar in de 87e minuut gooide Middlesbrough roet in het eten door voor de gelijkmaker te tekenen.

In een uiterst slotoffensief probeerde Birmingham er nog een overwinning uit te slepen, met succes. Door een prachtig afgemeten voorzet van Daniel Crowley kopte de 19-jarige invaller Odin Bailey de 2-1 binnen, waar het uiteindelijk bij bleef. Na elf wedstrijden staat Birmingham City op een twaalfde plaats in het Championship, waar het over een paar maanden weer kan rekenen op de terugkeer van Maikel Kieftenbeld.

Rick Ketting (IFK Mariehamn, Finland)

Het gaat vaak goed met onze Uitgevlogen Eagles, maar het leven van een avonturier gaat niet altijd over rozen. Dat bewees Rick Ketting afgelopen weekend nog maar eens. Met IFK Mariehamn is hij bij de beste zes ploegen geëindigd, waardoor hij nog een keer tegen de andere vijf beste ploegen van de hoogste Finse competitie speelt. De punten van die wedstrijden worden opgeteld bij het puntenaantal van de competitie, waarna er een eindstand komt.

IFK Mariehamn werd zesde in de competitie, waardoor het alle zeilen moet bijzetten om hoop te houden op Europees voetbal. Dat zag er dit weekend goed uit, met een mooie 2-0 voorsprong na 90 minuten. Toen tegenstander Ilves gelijkmaakte in de blessuretijd, ging het alles of niets spelen. Rick Ketting hielp een handje mee, want in de absolute slotfase schoot hij knullig de bal achter zijn eigen keeper. Het werd 2-2 en daar bleef het ook bij. Een bittere pil voor Ketting en zijn team, want zo lijkt Europees voetbal steeds verder weg.