Voor menig voetballiefhebber in de Stedendriehoek is het dé wedstrijd van het jaar: de IJsselderby tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle. Aanstaande zondag is De Adelaarshorst het toneel van de tweede IJsselderby van het seizoen 2016/17, die altijd garant staat voor emotie, strijd en sensatie.

Eerder deze jaargang verloor Go Ahead Eagles in Zwolle met 3-1 van de aartsrivaal. PEC Zwolle kwam op 30 oktober 2016 al na twee minuten op voorsprong via Queensy Menig, maar Sander Fischer bracht Go Ahead Eagles kort voor rust langszij. Door doelpunten van Mustafa Saymak en Danny Holla trokken de Zwollenaren uiteindelijk aan het langste eind.


Sander Fischer zorgde in Zwolle eerder dit seizoen voor de 1-1 (uitslag: 3-1). Foto: Erik Pasman

Na een stroeve start van het seizoen heeft PEC Zwolle zich de laatste maanden weten te ontworstelen van de onderste drie plaatsen. De ploeg van trainer Ron Jans vergaarde inmiddels 27 punten en heeft momenteel vier punten voorsprong op nummer zestien Roda JC Kerkrade. Ook voor Go Ahead Eagles is het belang van de wedstrijd groot. Doordat de naaste concurrenten Excelsior, ADO Den Haag en Roda JC Kerkrade afgelopen weekeinde allemaal hun wedstrijd wonnen, staat Go Ahead Eagles in de Eredivisie op de laatste plaats met 20 punten.

Go Ahead Eagles weet zich echter gesterkt door het feit dat de laatste twee IJsselderby’s die in De Adelaarshorst werden gespeeld, een prooi waren voor de Deventenaren. Op 8 december 2013 won Go Ahead Eagles met liefst 4-1 van PEC Zwolle door doelpunten van Doke Schmidt, Erik Falkenburg, Jarchinio Antonia en Jop van der Linden. Door de zogenoemde ‘overrompelingstactiek’ van trainer Foeke Booy stond Go Ahead Eagles destijds al na een kwartier spelen op een 2-0 voorsprong.

Hetzelfde kunstje deed Go Ahead Eagles op 19 oktober 2014 nog eens dunnetjes over tijdens de laatste editie van de IJsselderby in De Adelaarshorst. Ook toen stond na vijftien minuten een 2-0 voorsprong op het scorebord door doelpunten van Jeffrey Rijsdijk en Fernando Lewis. Stef Nijland scoorde namens PEC Zwolle tegen, waarna Eagles-verdediger Bart Vriends en Zwolle-aanvaller Tomas Necid de 3-2 eindstand bepaalden.


Bart Vriends kopt op 19 oktober 2014 raak tegen PEC Zwolle en zet Go Ahead Eagles daarmee op een 3-1 voorsprong. (Foto: Erik Pasman)

Go Ahead Eagles kan morgen niet beschikken over Chris David, Lars Lambooij en Tom Daemen. De twee laatstgenoemden zijn wel op de weg terug en trainden deze week deels mee met de selectie. Marcel Ritzmaier brak in het duel met PSV zijn onderarm. Met een zogenoemde softcase trainde hij vandaag (vrijdag) met de groep mee. Morgen zal moeten blijken of hij inzetbaar is.

Hans de Koning: “Hoe je het ook wendt of keert, dit zijn natuurlijk ook voor voetballers fantastische duels om te spelen. Maar los van het emotionele aspect, is het voor ons ook een wedstrijd waarin we weer boven de streep willen komen met Go Ahead Eagles. De manier om dat te realiseren is duidelijk: winnen en de drie punten in eigen huis houden. En hoe dat gebeurt, is van ondergeschikt belang. Zolang we op het veld qua strijd maar de bovenliggende partij zijn en voetballend ons eigen spel proberen te spelen.”

Aanstaande zondag (19 maart) wordt er in De Adelaarshorst om 14:30 uur afgetrapt voor een nieuwe Deventer editie van de IJsselderby. Morgen (zaterdag) om 10:00 uur vindt de afsluitende training plaats.

Lees hier een interview met Sander Duits over de IJsselderby.