Morgenavond sluit Go Ahead Eagles de competitie af met een thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk. “Aan ons de taak om de fans van Go Ahead Eagles met een goed gevoel de Kerstdagen in te sturen”, aldus trainer Jan van Staa.

Van 1988 tot 2014 kwam RKC Waalwijk – met uitzondering van de jaargangen 2007/08, 2008/09 en 2010/11 – maar liefst 23 seizoenen uit in de Eredivisie. In die periode bouwde de Brabantse club een naam op als het ideale podium voor jonge, talentvolle voetballers om zichzelf in de kijker te spelen bij een grote club in binnen- of buitenland.

Na de degradatie uit de Eredivisie in 2014 kostte het RKC Waalwijk veel moeite om het hoofd boven water te houden. Twee seizoenen lang speelden de Brabanders een relatief anonieme rol in de Jupiler League. De 20e plaats in 2015 werd gevolgd door een 18e plaats in 2016, maar afgelopen seizoen plaatsten de Waalwijkers zichzelf weer in de spotlights. Door een 10e plaats in het eindklassement werd de eerste ronde van de Jupiler Play-Offs gehaald.


Pieter Langedijk schoot RKC Waalwijk vorig seizoen met 17 goals naar de Jupiler League Play-Offs. (Foto: Erik Pasman)

De huidige positie op de ranglijst volstaat vooralsnog echter niet voor een tweede opeenvolgende deelname aan de play-offs. Met 18 punten uit 18 duels neemt RKC de 16e plaats op de ranglijst in. Wel reikten de Waalwijkers tot de achtste finale van het KNVB Bekertoernooi, waarin ‘buurman’ Willem II afgelopen dinsdag met 3-0 te sterk bleek. De laatste keer dat Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk in De Adelaarshorst tegenover elkaar stonden, was op 19 februari 2016. De Deventenaren wonnen het duel met 1-0 door een doelpunt van Leon de Kogel.


Leon de Kogel was de matchwinner van de vorige onderlinge ontmoeting in De Adelaarshorst. (Foto: Erik Pasman)

Vier seizoenen geleden ontmoetten Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk elkaar als Eredivisionisten in De Adelaarshorst. Op 5 februari 2014 leek het onderlinge duel af te stevenen op een 1-1 gelijkspel, maar nadat Xandro Schenk Go Ahead Eagles in de laatste minuut op een 2-1 voorsprong had gezet, zette Romeo Castelen in blessuretijd alsnog de 2-2 eindstand op het scorebord.

gaerkc11
Xandro Schenk zet Go Ahead Eagles op 5 februari 2014 op een 2-1 voorsprong tegen RKC Waalwijk. (foto: Erik Pasman)

Xandro Schenk zag afgelopen vrijdag zijn collega in het centrum van de defensie wegvallen. Rick Ketting liep in Eindhoven een verrekking aan zijn hamstring op en is morgen niet inzetbaar. Hierdoor schuift Brem Soumaoro een linie naar achteren en wordt Sjoerd Overgoor geposteerd op het middenveld. La’Vere Corbin-Ong maakt geen deel meer uit van de wedstrijdselectie. De linksback vertrok zaterdag naar Maleisië om zich bij zijn nieuwe club te voegen.

Jan van Staa is duidelijk: zijn manschappen stappen met maar één doel het veld op morgen. “Winnen en daarmee de fans van Go Ahead Eagles met een goed gevoel de Kerstdagen insturen”, aldus de trainer. “We zullen daarvoor tot de bodem moeten gaan, met een combinatie van plezier en agressie.”


Van Staa: “Resultaat in Eindhoven was vervelend, maar toch positief gevoel overgehouden aan die wedstrijd”.

Van Staa put vertrouwen uit wat hij zag in Eindhoven afgelopen vrijdag. “Het uiteindelijke resultaat was natuurlijk vervelend, maar toch heb ik een positief gevoel overgehouden aan dat duel. De wedstrijd speelde zich vooral af op de Eindhovense helft, we wisten de nodige kansen te creëren en ons spel was leuk om naar te kijken. De manier waarop we voor de dag kwamen, geeft me dan ook vertrouwen. Aan ons die lijn door te trekken, behalve dan natuurlijk het goedkoop weggeven van goals.”

Support jij Go Ahead Eagles in de allerlaatste wedstrijd van 2017? Waarin we net voor de jaarwisseling gaan strijden om de weg omhoog in te zetten? Kaarten zijn hier verkrijgbaar!