Nieuws Algemeen

Dagboek van Gerard (slot): ‘Trainers Oeganda werken steeds meer als team’

Het samenwerkingsverband Connect2Uganda richt zich onder meer op het verbeteren van de voedselzekerheid en het stimuleren van sporten onder jongeren in Oeganda. Het voetbalproject is in juni 2016 gestart met het geven van clinics aan trainers in Bukomansimbi. Momenteel bevindt Gerard Hullegie (hoofd jeugdscouting Go Ahead Eagles) zich in Oeganda, waar hij een dagboek bijhoudt. 

Gerard: “Inmiddels ben ik sinds enkele dagen vertrokken uit Bukomansimbi en is er een einde gekomen aan het voetbalprogramma. Een goed moment om even kort terug te kijken. Er staat inmiddels een goede basis van de lokale voetbalorganisatie waarbij de betrokken trainers steeds meer als team werken. Daar spelen Stichting UP4S, Go Ahead Eagles en Horizon College een belangrijke rol in. De trainers beseffen steeds meer dat zij zelf richting moeten geven aan de ontwikkeling van de spelers. Dus het voetbalprogramma is steeds minder afhankelijk van de ondersteunende organisaties. Uiteindelijk moet zij zelf de kar trekken.”

 
“Het is goed om bij de jonge spelers van Go Ahead Eagles het besef door te laten dringen hoe groot de verschillen zijn ten opzichte van de spelers in Oeganda die soms maar één bal hebben om te gaan trainen. Voetbal geeft niet alleen veel plezier, maar heeft ook belangrijke maatschappelijke functies op het gebied van samenwerken binnen de districten in Bukomansimbi in Oeganda en tussen Bukomansimbi en Nederland.”

Dagboekverslag Gerard Hullegie

In voorgaande jaren deden Tristan Berghuis (trainer Go Ahead Eagles Onder-15) en Jochem de Weerdt (voormalig jeugdtrainer van Go Ahead Eagles) verslag van hun bezoek in Oeganda. Benieuwd naar de ervaringen die zij in 2018 (Tristan) en 2017 (Jochem) opdeden in het Afrikaanse land? Lees dan hier verder.

Terug naar overzicht