Eerste Selectie

Jamal Amofa: ‘Band creëren en echt iets achterlaten’

Wilskracht, rust en voetballen met het hoofd. Het zijn drie kenmerken die Jamal Amofa als ‘kind van drie culturen’ met zich meedraagt. Drie seizoenen is ook de contractduur van de verbintenis waarmee de 23-jarige verdediger zich aan Go Ahead Eagles heeft verbonden.

De energie van een stad en van de mensen binnen de club. Het waren voor Jamal Amofa belangrijke drijfveren om voor Go Ahead Eagles te kiezen. “Voordat ik besloot om de overstap te maken naar Go Ahead Eagles, heb ik een rondje door Deventer gelopen”, vertelt Amofa. “De sfeer van de stad trok me gelijk aan, het voelde meteen goed. Zoals ik ook veel energie voelde bij Paul Bosvelt en René Hake tijdens de gesprekken die ik met hen voerde. Ja, voor mij zijn dat soort details belangrijk. Verder is het sportief gezien natuurlijk heel mooi dat ik mezelf bij Go Ahead Eagles weer op het hoogste Nederlandse voetbalniveau mag laten zien.”

De Eredivisie was ook het platform waarop Amofa op 13 september 2020 als voetballer zijn profdebuut maakte namens ADO Den Haag. Vier jaar lang was de geboren Amsterdammer actief voor de ‘club achter de duinen’. “Eerst twee jaar bij Jong ADO Den Haag, de daaropvolgende twee seizoenen bij de eerste selectie”, geeft Amofa aan.

Presentatie Jamal Amofa

“Mijn profdebuut was een persoonlijk hoogtepunt, al was dat seizoen voor ADO Den Haag een stuk minder, want we degradeerden uit de Eredivisie. Afgelopen seizoen heb ik veel speelminuten gemaakt in de Keuken Kampioen Divisie. Het was een leerzaam jaar waarin ik mezelf goed heb kunnen ontwikkelen.”

Met ADO Den Haag beleefde Amofa een zinderende finale van de play-offs tegen Excelsior, waarin de club uit de residentiestad een 3-0 voorsprong in het laatste kwartier van de wedstrijd uit handen gaf (3-3) en uiteindelijk na verlenging (4-4) en strafschoppen promotie naar de Eredivisie misliep. “Desondanks hebben we afgelopen seizoen iets moois neergezet”, meent Amofa. “Het was een seizoen waarin knotsgekke dingen gebeurden, maar waarbij we er wel in zijn geslaagd om als team dicht bij elkaar te blijven en het tot de finale van de play-offs te schoppen.” Gedurende zijn jaren in de Hofstad wist Amofa een goede band met het publiek van ADO Den Haag op te bouwen.

Presentatie Jamal Amofa

“Ja, ik houd ervan om als speler de wisselwerking met de supporters op te zoeken”, beaamt de verdediger. “Van Go Ahead Eagles weet ik ook dat de supporters als één man achter de ploeg staan. Natuurlijk wil ik de komende seizoenen zoveel mogelijk spelen, maar ik wil vooral ook met de supporters van Go Ahead Eagles een band creëren. Ik wil niet als een nummer komen en als een nummer weer vertrekken, maar echt iets achterlaten. De supporters en trainer kunnen dan ook van mij verwachten dat ik op het veld altijd vol gas geef. Die manier van spelen past bij mij.”

Zijn manier van spelen is bovendien een weerspiegeling van drie culturen. “Zelf ben ik geboren in Nederland, maar mijn vader komt uit Ghana en mijn moeder uit Suriname”, verklaart Amofa. “Ik voel me in alle drie landen thuis. Begin juni ben ik nog in Suriname geweest en meestal bezoek ik in december Ghana. Wat ik van al die culturen als voetballer met me meedraag? De wilskracht van een Ghanees, de rust van een Surinamer en het ‘voetballen met mijn hoofd’ van een Nederlander.”

Presentatie Jamal Amofa

Jamal Amofa sluit vandaag in Terwolde aan bij zijn nieuwe teamgenoten, waarvan hij met een enkeling al eerder als ploeggenoot op het veld stond. “Heel lang geleden heb ik samen met Justin Bakker bij Zeeburgia in Amsterdam gespeeld. Zes of zeven jaar oud waren we toen pas. Bas Kuipers en Bobby Adekanye waren eerder al mijn medespelers bij ADO Den Haag. Voorafgaand aan mijn definitieve besluit om voor Go Ahead Eagles te kiezen, heb ik nog met Bobby gebeld. Hij is een verstandige jongen met wie ik een goede klik heb. Bobby vertelde me over de kwaliteit binnen de selectie en de kansen die er voor mij liggen om mezelf bij deze club te ontwikkelen. Na mijn telefoontje met hem wist ik helemáál zeker dat ik voor Go Ahead Eagles zou kiezen.”

Paul Bosvelt ziet in Jamal Amofa een atletische rechter centrale verdediger die gewend is om op meerdere posities in de verdediging te spelen. “Zijn fysieke kracht – maar ook zijn rust aan de bal – zijn sterke punten”, zegt de technisch manager. “Daarmee heeft hij bij ADO Den Haag indruk gemaakt en viel hij in mei extra op tijdens de play-offs.”

Fotografie: Erik Pasman

Presentatie Jamal Amofa
Terug naar overzicht