Feest voor Go Ahead Eagles Onder-15 vandaag. Het team van O15-trainer Tristan Berghuis legde beslag op de titel in de Tweede Divisie D na een 0-5 zege bij Be Quick ’28 O15. Onder-19 (1-2 nederlaag) en Onder-17 (0-0 gelijkspel) slaagden er vandaag in de Eerste Divise-laag niet in om de nacompetitie voor lijfsbehoud te ontlopen. Onder-13 sloot de competitie in de Eerste Divisie-hoog af met een 2-2 gelijkspel tegen kampioen Excelsior O13.

Drie ‘finales’ voor Onder-19 na nederlaag
Na een 0-0 ruststand verloor Go Ahead Eagles Onder-19 vandaag met 1-2 van PEC Zwolle O19. “We moesten vandaag winnen om nog kans te maken de nacompetitie te ontlopen”, wist O19-trainer Jan Kromkamp. “We hebben er alles aan gedaan en in de tweede helft kenden we een goede fase waarin we wat meer grip op de wedstrijd hadden. Maar verder liepen we een groot deel van de wedstrijd achter de tegenstander aan.” Wel waren de toeschouwers op sportpark De Zandweerd getuige van een geweldige goal van Said Hamulic, die bij een tussenstand van 0-2 scoorde na een steekpass van Pieter Ebbers.

Tekst gaat verder onder foto.


 
Achteraf gezien had Onder-19 ook bij een eventuele zege alsnog veroordeeld geweest tot de nacompetitie, aangezien naaste concurrent Alphense Boys O19 vandaag verrassend won. In de nacompetitie moet Go Ahead Eagles Onder-19 op zaterdag 1 juni, 8 juni en 15 juni drie knock-outrondes overleven om ook volgend seizoen actief te zijn in de Eerste Divisie. “In principe moeten we dus eigenlijk drie finales winnen om ons te handhaven”, beseft Kromkamp.

Onder-17 veroordeeld tot nacompetitie
In de wetenschap dat de concurrenten, FC Emmen O17 en DEM O17, al hadden verloren, begon Go Ahead Eagles Onder-17 vanmiddag aan de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo O17. Winst zou betekenen dat Onder-17 zich rechtstreeks veilig zou spelen in de Eerste Divisie-laag. De bal wilde er echter niet in op sportpark De Muggert in Wesepe: 0-0. “Maar wat ik vandaag van onze spelers heb gezien, stemt me positief voor de komende wedstrijden”, zei O17-trainer Uǧur Yildirim, die nu met zijn team veroordeeld is tot het spelen van de nacompetitie om zich te handhaven in de Eerste Divisie-laag. “We hebben gevochten als leeuwen en ik ben trots op de jongens. We hebben er alles aan gedaan om te scoren, maar soms moet je ook een beetje geluk hebben.”

Tekst gaat verder onder foto.


 
Yildirim heeft vertrouwen in een goede afloop van de nacompetitie, die gespeeld wordt volgens het knock-out principe. Dit houdt in dat Go Ahead Eagles Onder-17 op zaterdag 1 juni, 8 juni én 15 juni moet winnen om lijfsbehoud in de Eerste Divisie-laag te realiseren. “Dat zal absoluut niet gemakkelijk worden”, beseft Yildirim. “Maar als wij ook de komende weken maximale inzet tonen, dan heb ik goede hoop dat we de nacompetitie winnend kunnen afsluiten.”

Onder-15 pakt titel in Tweede Divisie D  
Door een 0-5 overwinning bij Be Quick ’28 O15 verzekerde Go Ahead Eagles Onder-15 zich vandaag van de titel in de Tweede Divisie D. “Vroeg verzamelen en met de spelersbus van Go Ahead Eagles naar Zwolle”, omschreef O15-trainer Tristan Berghuis de start van ‘champions day’. “Bovendien was het geweldig om te zien dat er veel supporters ons achterna waren gereisd. De wedstrijd zelf was niet hoogstaand, maar het feest in de kleedkamer was er na afloop niet minder om. Iedereen ging uit zijn dak.”

Tekst gaat verder onder foto.


(Foto: Dennis Bresser)

Berghuis zat amper in de bus voor de terugreis naar Deventer, of hij merkte gelijk hoeveel mensen zich betrokken voelen bij de prestaties van de jeugdteams van de Go Ahead Eagles Voetbalopleiding. “Ik kreeg allemaal appjes met felicitaties, waaronder van de technische staf en begeleidingsstaf van de eerste selectie. Daaraan zie je hoe groot de binding is met de jeugdteams van Go Ahead Eagles. Eenmaal terug bij De Adelaarshorst werden we nog gehuldigd in het Supportershome. Echt een hele mooie dag om op terug te kijken.”

Tekst gaat verder onder foto.


(Foto: Dennis Bresser)

De werkelijke kampioenswedstrijd werd volgens Berghuis eigenlijk vorige week al gespeeld, toen zijn team met 4-0 van concurrent FC Emmen O15 won. “Na die zege kon het eigenlijk niet meer mis gaan. Het is natuurlijk een goede zaak dat we volgend seizoen met Onder-15 in de Eerste Divisie spelen. Het niveauverschil met de meeste teams in de Tweede Divisie was dit seizoen wel heel erg groot. Achteraf gezien mogen we blij zijn dat ook sterke tegenstanders als FC Emmen O15 en FC Groningen O15 in onze divisie zaten, waardoor het tot het eind spannend is gebleven. Eerder vandaag belde de trainer van FC Groningen O15 me nog om ons te feliciteren met het kampioenschap. Ontzettend sportief en dat siert hem.”

Onder-13 dwingt gelijkspel af tegen kampioen
Go Ahead Eagles Onder-13 sloot op sportpark De Muggert in Wesepe het seizoen in de Eerste Divisie-hoog af met een 2-2 gelijkspel tegen Excelsior O13. De eindstand werd al in de eerste helft bereikt. “We speelden vandaag een van onze betere wedstrijden van het seizoen”, vond O13-trainer Jip Ellenbroek. “We voetbalden op een prima grasmat en waren de bovenliggende partij in balbezit.”

Wel kwamen de Rotterdammers, die als kampioen van de Eerste Divisie-hoog volgend seizoen in de Eredivisie uitkomen, op voorsprong. Een vrije trap werd bij de tweede paal tot doelpunt gepromoveerd: 0-1. Via een aanval over meerdere schijven kwam Onder-13 op gelijke hoogte. Keeper Thijs Smink speelde in op Tim Adam, die zich met een uitstekende voetbeweging vrijspeelde en Dielan Ghafour vond. Die haalde de achterlijn en legde terug op linker centrale verdediger Calvin Beer, die de bal in de kruising schoot. “Het eerste doelpunt van Calvin dit seizoen en misschien wel de mooiste voetballende goal die we deze jaargang hebben gemaakt”, vond Ellenbroek.

Tekst gaat verder onder foto.


 
Nadat Lucas Hulsbergen vervolgens de lat had geraakt, kwam Excelsior via een afstandsschot van dertig meter opnieuw op voorsprong. Dielan Ghafour trok de stand weer gelijk door een vrije trap van Mees de Weerdt binnen te koppen: 2-2. “Excelsior ging in de tweede helft op zoek naar de zege, maar we hebben niet veel meer weggegeven”, zag Ellenbroek. “We moesten alleen oppassen op de lange jongens van Excelsior bij vrije trappen en corners, maar het uiteindelijke gelijkspel was meer dan verdiend.”

 

Wedstrijdkarakteristieken

Eerste Divisie-laag:
Go Ahead Eagles Onder-19 – PEC Zwolle Onder-19 1-2 (0-0)
Doelpunt Go Ahead Eagles: Said Hamulic

Eerste Divisie-laag:
Go Ahead Eagles Onder-17 – VVV-Venlo Onder-17 0-0 (0-0)

Tweede Divisie D:
Be Quick ’28 Onder-15 – Go Ahead Eagles Onder-15 0-5 (0-1)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Milan Berenschot (2), Bruno van den Dungen, Mohammed Galiif, eigen doelpunt Be Quick ‘28

Eerste Divisie-hoog:
Go Ahead Eagles Onder-13 – SBV Excelsior Onder-13 2-2 (2-2)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Calvin Beer, Dielan Ghafour

 

Wil jij als redacteur Voetbalopleiding twee keer per maand verslag uitbrengen van de prestaties van de jeugdteams op de clubwebsite van Go Ahead Eagles? Kijk dan hier of jij het schrijftalent bent waarnaar we op zoek zijn.